09 November 2008

NOTOS - Brussel.les



Sovint considerat el millor restaurant estranger de Belgica, el Notos va ser fundat el 1996 per Constantin Erinkoglou, el seu xef i propietari, i ha esdevingut una clara referencia de la bona cuina grega a la capital belga i a bona part de l'Europa no hel.lenica.

La cuina d'en Constantin proposa plats plens de sabors i colors mediterranis, productes sempre frescos i nobles, i una execucio d'expressio contemporania, refinada i de vegades minimalista (pero no pobra en quantitats!).

Es marca de la casa començar els apats proposant un mini bol de llenties a la menta amb un raig de llimona espremuda i un timid polsim de sal, una delicia que obre la gana i otorga una nota de frescor al pal.ladar.

Per aquells que vulguin un entrada-resum de la identitat culinaria grega, aconsello l'entrada de peces individuals a base de : fullat d'alberginia a la mousse d'ametlla, pollastre de Ciscaria filatejat a la crema de nous i cumi, tendres fulles de vinya farcides i la jaleia de llegums.

Tot seguit, es pot continuar amb un gustosissim pit de pollastre daurat (servit tallat) farcit de formatge fos i envoltat d'una crosta de festucs esmicolats i salsa de taronja.

I per a aquells que encara tingueu gana, degusteu sense dubtar-ho el "pantespani" (un pa de pessic grec de llimona) a la crema d'ametlla perfumat a la flor de taronger. No calen paraules!

El Notos es el restaurant que em va fer descobrir un vi grec robust, amb caracter, intens i fosc, el "Gerovassilou", una barreja de varietats syrah i merlot de la regio de Tessalonica (nord), pero n'hi ha molts, molts mes a descobrir i a comprar, ja que el restaurant tambe te un bonic taulell de fusta massissa on es poden adquirir els vins que es proven durant els apats (aixi com olis d'oliva i mels).

Com s'indica a la pagina http://www.notos.be/, "tous les produits utilisés au Notos sont soigneusement choisis auprès des meilleurs fournisseurs. Les produits grecs sont choisis sur place : fava (pois cassés) de Santorin, légumes secs du lac de Prespes et de l'Ile de Lefkada, huile d'olive artisanale et olives du Mont Athos et de l'Ile de Thassos, avgotaracho (sorte de caviar) de Messolonghi, fleur de sel de Île de Karpathos, gomme arabique de Chios, pastourma (viande sechée) de Thrace, fromages artisanaux, - autant de joyaux qui rarement se sont retrouvés à la carte d'un même restaurant, en Grèce ou ailleurs."

Apart de la tecnica, el coneixement i la imaginacio d'en Constantin, la seva gracia es sens dubte el de saber transformar en moderns els gustos perennes de la cuina tradicional i regional grega, evitant aixi que se'n esborrin uns contorns sovint ofegats pel ritme de la vida actual i la perdua del saber fer.

El servei del Notos es atent, rapid, net i servicial, tot i que en Constantin, sempre solitari i mes aviat introspectiu, transmet una sensacio d'una certa distancia.

Finalment, cal destacar que el Notos es un "Bib". En el llenguatge de la guia Michelin, un "Bib" es un restaurant sorpresa, un establiment que ha creat un "coup de coeur" als seus inspectors degut a la bona relacio qulitat / preu, i que es considerat com una petita gran adreça a l'abast de la majoria.

A descobrir a qualsevol epoca i a repetir tant com es vulgui.

Nota : 7/10

4 comments:

Nick Cendrowicz said...

Hola Antoni,

estuvo al lado de Notos el viernes (en el restaurante Chatelain de Liban), y tengo la impresion que ... Notoso ya no existe! Estoy buscando confirmacion, pero donde estaba habia un otro restaurante. Lo que es un poco triste!

Nicholas

Antoni said...

Hola Nicholas !

Muchisimas gracias por tu comentario y por participar en el blog!

La ultima vez que fui al Notos fue hace un par de semanas y el restaurante estaba alli...

Por cierto, hay algun restaurante del que te gustaria que hablara? Se aceptan propuestas!

Un abrazo!

Antoni

Monica e Gaspar said...

Ola Toni,

O jantar de sabado (28/02/09) no Notos foi excelente.

Valeu pela dica e iremos experimentar os outros...

Antoni said...

Oi Monica e Gaspar,

Foi um prazer voltar para o restaurante com vocês e saber que vocês gostaram.

Qual é o seguinte?

Abraço,

Toni